Dinkelpasta - En nyttigare pasta

Dinkel som mjöl

För att förstå vad dinkel kommer från börjar vi med en att i kort drag blicka tillbaka på historien om dinkel. Dinkel klassificeras som ett sädesslag. Det är ett äldre sädesslag med ett hårdare skal och växer bättre i kalkrik jord. Innan vete fick sin spridning var dinkel det vanligare sädesslaget som odlades.

Sedan industrialiseringen av samhället och trycket av produktion ökade har dinkel nästa försvunnit från odlade åkermarker. Det är en tråkig utveckling för dinkel som har sina fördelar jämfört med det hård producerade och förädlade vetet.

Dinkel jämfört med vete

Vad skiljer dinkel när vi jämför med vete? För att få bilden att växa fram ska vi börja med att jämföra grundläggande näringsvärden som mjöl.

Näringsvärde - Vetemjöl

  • Energi (kcal) 352,1 (kJ) 1 473,2
  • Kolhydrater (g) 72,40
  • Fett (g) 1,88
  • Protein (g) 8,47
  • Fibrer (g) 3,60
  • Fullkorn totalt (g) 0
  • Summa mättade fettsyror (g) 0,26
  • Summa enkelomättade fettsyror (g) 0,16
  • Summa fleromättade fettsyror (g) 0,81
  • Vitamin D (µg) 0,000
  • Vitamin C (mg) 2,3
  • Folat (µg) 22,8
  • Järn (mg) 0,700
  • Salt (g) 0,00

Näringsvärde - Dinkel

  • Energi (kcal) 345,7 (kJ) 1 446,4
  • Kolhydrater (g) 60,19
  • Fett (g) 2,43
  • Protein (g) 14,57
  • Fibrer (g) 10,70
  • Fullkorn totalt (g) 100
  • Summa mättade fettsyror (g) 0,41
  • Summa enkelomättade fettsyror (g) 0,44
  • Summa fleromättade fettsyror (g) 1,26
  • Vitamin D (µg) 0,000
  • Vitamin C (mg) 0,0
  • Folat (µg) 45,0
  • Järn (mg) 4,440
  • Salt (g) 0,02

Värden hämtade från livsmedelsverkets databas med näringsinnehåll.

I denna enkla jämförelse ser vi att dinkel står ut på vissa områden. Det är mer protein, fibrer och mineraler.